Kulti Kulti x 100

LGBT+ Radioshow Kulti Kulti tikt de 100 aan! Hoera!

Kulti Kulti heeft me de afgelopen jaren uitgedaagd en gemotiveerd, soms tot wanhoop gedreven, maar ook voortgesleept. Als presentator en samensteller kan ik de wereld een versie van mezelf laten zien die minder overschaduwd is door depressie dan mijn dagelijkse zelf, en zo, naar mijn ervaring, toch enigszins meedoen in deze maatschappij. Hoewel misschien een illusie, gezien de hardvochtige cohortaanpak van de gemeente Amsterdam, die niet om participatie blijkt te gaan, maar enkel om geld, zou ik me momenteel toch geen zinvollere invulling van mijn leven kunnen indenken.

Kulti Kulti is geen willekeurige hobby, maar een vurige passie en roeping. Het doet me goed de hort op te moeten gaan met mijn draagbare microfoon. Het brengt me structuur en focus, maar vooral verdieping, verbinding en vriendschap.

Ik ben in de gelegenheid geweest de meest fantastische mensen te mogen ontmoeten en te interviewen: van de jonge scenarist Maud Wiemeijer tot de heren Cuperus en Witteveen, inmiddels beiden overleden, maar geliefden voor meer dan 60 jaar. Van de openhartige Noah Valentyn tot de seksverslaafde Alexander. Van directe gevoelsgenoten tot gasten die me de ogen wisten te openen over hoe het kan zijn om non-binair, niet wit of trans te zijn.

Vorig jaar groeide het aantal luisteraars middels de podcast met tienduizenden downloads. Ik koester iedere luisteraar, en met name de trouwe luisteraars van het eerste uur. Zo zou ik zonder de warme belangstelling, suggesties en adviezen van Bert Boelaars en la Lydia Til waarschijnlijk allang gestopt zijn.

Zeer dankbaar en schatplichtig ben ik ook aan Gert Hekma, die met zijn eigenzinnige ideeën mij immer wist te inspireren tot gewaagde klankbeelden en muziekkeuzes. Het kloppende hart van Kulti Kulti is toch wel Marc Hesselink, die naast zijn dierbare vriendschap, mij en alle luisteraars steeds weer weet te verwennen met zijn boeiende en smeuïg vertelde culturele tips (en niet te vergeten zijn zalige odes aan allerhande diva’s).

Een waar hoogtepunt vond ik het produceren en opnemen van het Winterhoorspel: de bereidwilligheid en het plezier van de spelers, die zij aan zij rond mijn keukentafel de meest absurde teksten uit hun mond wisten te krijgen.

Door Kulti Kulti leef ik van maand tot maand, en dat is bepaald geen straf. Zolang het goed blijft voelen en zolang het kan, zal ik blijven delen wat mij, en de mensen om mij heen, raakt, beweegt, ontroert en inspireert, voor de regenbooggemeenschap en verder iedereen die het horen wil!

[Deze tekst is ook te beluisteren binnen aflevering 100 van Kulti Kulti, uitgezonden: zaterdag 8 januari 2022]

Eén gedachte over “Kulti Kulti x 100”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.