Wie is de Mol?

Ieder begin van het jaar stel ik me de gewetensvraag: duik ik weer in het verse seizoen van het NPO-TV-spel Wie is de Mol? Gedurende 10 weken de kronkelige weg naar de ontmaskering van de saboteur volgen, of dit keer niet? Hoewel het een van de grootste televisiehits is met 24 seizoenen, voelt de formule wat sleets. Het ligt onder een vergrootglas; aanwijzingen en clous blijven achterwege om voortijdige ontdekking te vermijden. Toch biedt het me troost.

Wie Is De Mol? is namelijk onomwonden queer. Op meerdere niveaus. De vingerafdruk in het logo blijkt behoorlijk roze getint.

Feitelijk is er een oververtegenwoordiging van LGBT+ kandidaten. Van de standaard 10 zijn doorgaans 1 à 2 niet hetero. Dit aandeel, gerelateerd aan een hoger percentage in de media- en amusementsbranche, krijgt echter weinig nadruk. Roze kandidaten zijn niet meer of minder dan anderen, niet verdacht om hun identiteit. Voor zoekende jonge kijkers is dit een hart onder de riem. Ze zien diversiteit die organisch past binnen het programma, met mensen als Nikkie de Jager, Johan Goossens, Ellie Lust, Patrick Martens en Babs Schutte.

Ook de uiteindelijke mollen blijken vaak uit de roze gemeenschap te komen. Minstens 7 mollen: Jon van Eerd, Kees Tol, Margriet van der Linden, Thomas Cammaert, Jeroen Kijk in de Vegte, en de laatste 2 jaar Everon Jackson Hooi en Jurre Geluk. De molrol resoneert daarbij met de ervaring van een dubbelleven, iets waar menige niet-hetero/niet-cis persoon zich mee zal kunnen identificeren.

De huidige presentator, die de toon zet en de kandidaten aanstuurt, is homo: Rik van de Westelaken. MolTalk, de audiovisuele nazit, kent duo-presentatoren, waaronder eerst acteur Rop Verheijen en sinds dit jaar schrijver Splinter Chabot – beide dieproze.

Een laatste gradatie is te vinden in de fans en duiders, liefkozend molloten genoemd. Ook hier is de representatie hoog. Van onder meer analist Max van De Telegraaf tot Youtuber Siem, die met zijn vriendje Calder schattig hints en theorieën bespreekt.

Juist in deze donkere tijden, is een licht, doch professioneel gemaakt programma als Wie is de Mol? een welkome afleiding. Het heeft me menige winter doorgesleept met de belofte: als dit seizoen ten einde is, kennen we de mol, en begint eindelijk de lente.

[Deze tekst is ook te beluisteren binnen aflevering 125 van Kulti Kulti, uitgezonden: zaterdag 10 februari 2024]

Eén gedachte over “Wie is de Mol?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.